Γαλλικά

Η Γλώσσα

Η γαλλική γλώσσα είναι η τρίτη από τις Ρομανικές γλώσσες από άποψη αριθμού ομιλητών ως μητρική γλώσσα, μετά την ισπανική γλώσσα και την πορτογαλική γλώσσα αλλά η μόνη με δυναμική παρουσία και στις πέντε ηπείρους. και η μόνη με 600 περίπου εκατομμύρια ομιλητές ως μητρική, πρώτη ή δεύτερη γλώσσα.

Στην Ευρώπη μιλιέται από 72 εκατομμύρια γαλλόφωνους ως μητρική γλώσσα (Γαλλία 65 εκ., Βέλγιο 4,5 εκ. Ελβετία 1,5 εκ). Εκτός Ευρώπης μιλιέται από 10 εκατομμύρια στον Καναδά, 8 στην Αϊτή μαζί με τη γαλλική κρεόλ και από 160 έως 500 εκατομμύρια ομιλητές που τη χρησιμοποιούν ως δεύτερη γλώσσα αλλά και πρώτη όπως μεταξύ άλλων στο Βελγικό Κογκό, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στο Καμερούν.

Είναι επίσημη γλώσσα σε διάφορες κοινότητες και οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (στον ΟΗΕ είναι επίσημη γλώσσα μαζί με την Αγγλική, την Ισπανική, την Ρωσική, την Κινεζική και την Αραβική) και η μόνη επίσημη γλώσσα για την Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση)

Πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο τα Γαλλικά (και τα Αγγλικά) θεωρούντο διεθνής γλώσσα, ιδιαίτερα σε πεδία όπως η διπλωματία, lingua franca στο εμπόριο, στη ναυτιλία και στις μεταφορές. Σήμερα παραμένουν μαζί με τα αγγλικά και τα ισπανικά ως ισχυρή γλώσσα στη διπλωματία.

Η Ελλάδα ανήκει στην Παγκόσμια Οργάνωση Γαλλοφωνίας (OIF). 57 χώρες κράτη και επαρχίες . έχουν τη γαλλική ως επίσημη γλώσσα και εκεί η γαλλική μειονότητα είναι πολύ ισχυρή. Τα Γαλλικά είναι μία από τις δύο γλώσσες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και δεύτερη ξένη γλώσσα διδασκαλίας στα σχολεία όλης της Ευρώπης μετά τα αγγλικά.

Γιατί να μάθω Γαλλικά;

Η Γαλλική είναι η μοναδική ίσως γλώσσα, μετά την Αγγλική, που μιλιέται και στις πέντε ηπείρους. Οι ρίζες της βρίσκονται στην Ελληνική και Λατινική και έχει συνεισφέρει σημαντικά σε αυτό που αποκαλούμε σήμερα «Ευρωπαϊκό πολιτισμό». Είναι η γλώσσα της διπλωματίας, της Τέχνης και του Πολιτισμού, η γλώσσα της γαστρονομίας και της μόδας, η γλώσσα που σε κάνει να ξεχωρίζεις
Τα Γαλλικά είναι μία από τις επίσημες γλώσσες του Ο.Η.Ε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία από τις δύο επίσημες γλώσσες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακόμα τα Γαλλικά είναι η ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό, καθώς μόνο στην Γαλλία βρίσκονται 23 γαλλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που είναι ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου σύμφωνα με τη λίστα αξιολόγησης της Σαγκάης το 2008.

Μαθαίνοντας κάποιος μια ξένη γλώσσα, έρχεται σε επαφή με τον πολιτισμό της, τον τρόπο σκέψης της χώρας που τη μιλούν και οι Γάλλοι έχουν πολύ πλούσιο πολιτισμό σε όλους τους τομείς ..λογοτεχνία, ζωγραφική, μουσική, κινηματογράφο, κόμικς, γλυπτική...

Τέλος μαθαίνοντας γαλλικά μπορεί κάποιος να μάθει κι άλλες συγγενείς και εξίσου ευχάριστες γλώσσες, όπως τα ιταλικά και τα ισπανικά.

Τμήματα

Δεδομένου ότι η εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, έχουμε ενσωματώσει εκσυγχρονισμένες μεθόδους στη διδακτική μεθοδολογία, θέτοντας σαν στόχο την πρακτική εξάσκηση του γραπτού και του προφορικού λόγου. Μ’ αυτόν τον τρόπο, η εμπέδωση και η αφομοίωση της γλώσσας γίνεται πιο εύκολα και έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Οι καθηγητές μας είναι εξειδικευμένοι σε όλα τα επίπεδα και χρησιμοποιούν σύγχρονες οπτικοακουστικές μεθόδους μεσώ του δια δραστικού πίνακα. Το “Mastermind Language School” προάγει τη γαλλική κουλτούρα μέσω της διδασκαλίας της γλώσσας.

Γιατί να επιλέξω το MLS;

Στο εκπαιδευτήριο μας παρέχουμε Ολιγομελή και Ομοιογενή Τμήματα (4-9 ατόμων) για ποιοτικότερη εκπαίδευση. Με τους δια δραστικούς πίνακες (Interactive Boards) σε όλες τις αίθουσες, ο σπουδαστής συμμετέχει ενεργά στο μάθημα στο οποίο γίνεται ταυτόχρονη χρήση ψηφιακών μέσων. Τέλος η πολυετή εμπειρία των καθηγητών μας συνιστά ένα ακόμα βήμα προς την επιτυχία. Η πολύπλευρη αντίληψη που έχουμε για τη διδασκαλία, μεταμορφώνει το μάθημα σας σε ολοκληρωμένη μελέτη πολιτισμού και επικοινωνίας.


Λειτουργούν τμήματα εφηβικά και ενηλίκων που προετοιμάζουν για τα πτυχία DELF - DALF & SORBONNE. Επίσης στο MLS λειτουργεί και τμήμα παιδικό.

Πιο αναλυτικά: Επίπεδο: PREPARATOIRE-Junior Francais (1ος χρόνος)

Μύηση στη γαλλική γλώσσα για παιδιά δημοτικού 9–12 ετών. Παρακολούθηση μαθημάτων μία φορά την εβδομάδα. Εκπαιδευτικές δραστηριότητες και προετοιμασία για την ένταξη των παιδιών στα πτυχία DELF.

Τέλος γίνεται προετοιμασία για το Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας καθώς επίσης και για το Μεταφραστικό Τμήμα του Ιόνιου Πανεπιστήμιου.

Εξετάσεις

Στο Mastermind Language School μπορείτε να προετοιμαστείτε για τα εξής πτυχία: 

  • DELF A1 (Diplôme Elémentaire de Langue Française)
  • DELF A2
  • DELF B1
  • DELF B2
  • DALF C1 (Diplôme Approfondi de Langue Française)
  • DALF C2

Πιο αναλυτικά: 

DELF A1 (Diplôme élémentaire de langue Française)

Επίπεδο  Α1 του Κοινού Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις σύγχρονες γλώσσες.

Από τι αποτελείται το διαγώνισμά; 

  • Κατανόηση προφορικού λόγου Comprehension d' oral.
  • Κατανόηση γραπτών κειμένων.
  • Παραγωγή γραπτού λόγου.
  • Παραγωγή προφορικού λόγου.

 

Κατανόηση προφορικού λόγου

Διάρκεια εξέτασης: 20 λεπτά. Ανώτατη διάρκεια ηχογράφησης: 3 λεπτά.

Στην ενότητα αυτή αξιολογείται η ικανότητα του υποψηφίου να κατανοεί ηχογραφημένο υλικό, όπως δημόσιες ανακοινώσεις, μηνύματα σε τηλεφωνητή και διαλόγους. Πρόκειται για τρία ή τέσσερα σύντομα ηχητικά μηνύματα - ντοκουμέντα προσαρμοσμένα σε καταστάσεις της καθημερινής ζωής. Ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει σε ερωτηματολόγια κατανόησης αυτών των ντοκουμέντων.

Κατανόηση γραπτών κειμένων.

Διάρκεια εξέτασης: 30 λεπτά.

Ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει σε ερωτηματολόγια κατανόησης γραπτών documents, τα οποία αναφέρονται σε καταστάσεις της καθημερινής ζωής. Τα documents αυτά μπορεί να είναι μια πρόσκληση, μικρές αγγελίες, ένα πρόγραμμα τηλεόρασης.

Παραγωγή γραπτού λόγου

Διάρκεια εξέτασης: 30 λεπτά

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει 2 υποενότητες: Ο υποψήφιος καλείται να συμπληρώσει μια καρτέλα (πχ καρτέλα σ' ένα ξενοδοχείο). Ο υποψήφιος καλείται να συντάξει με απλές προτάσεις απλά μηνύματα (πχ μια πρόσκληση, μηνύματα σε φίλους) που αναφέρονται σε καταστάσεις της καθημερινής ζωής.

Παραγωγή προφορικού λόγου

Διάρκεια : 5-7 λεπτά. Προετοιμασία : 10 λεπτά.

Από τι αποτελείται το διαγώνισμά; 

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει 3 υποενότητες:

Συζήτηση κατευθυνόμενη. Ο υποψήφιος θα παρουσιαστεί στον εξεταστή και θα μιλήσει για τον ίδιο, την οικογένεια , τις προτιμήσεις του και τις δραστηριότητες του. 

Ανταλλαγή πληροφοριών. Δίνεται στο υποψήφιο μια σειρά καρτών στις οποίες υπάρχουν λέξεις κλειδιά (όνομα, επίθετο, διεύθυνση, τηλέφωνο, εθνικότητα, οικογενειακή κατάσταση, επάγγελμα κ.α.). Ο υποψήφιος θέτει ερωτήσεις στον εξεταστή σχετικές με τις λέξεις κλειδιά που υπάρχουν στις κάρτες.

Διάλογος. Ο υποψήφιος συνδιαλέγεται με τον εξεταστή. Ο υποψήφιος πρέπει να είναι σε θέση να απαντά στις ερωτήσεις και να κάνει ερωτήσεις ώστε να εξυπηρετήσει μια ανάγκη του π.χ. ο υποψήφιος είναι ο πελάτης του και ο εξεταστής ο πωλητής. Αυτή η ενότητα επιτρέπει στον εξεταστή να επαληθεύσει την κοινωνιο-γλωσσική ικανότητα του υποψηφίου.

Αξιολόγηση: Ο βαθμός κάθε ενότητας είναι 25. Συνολικά είναι 100. Ο υποψήφιος πρέπει να πάρει τουλάχιστον 50/100.

DELF A2

Από τι αποτελείται το διαγώνισμά;

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση γραπτών κειμένων.

Παραγωγή γραπτού λόγου.

Παραγωγή προφορικού λόγου.

 

Κατανόηση προφορικού λόγου

Διάρκεια εξέτασης: 25 λεπτά. Ανώτατη διάρκεια ηχογράφησης: 5 λεπτά.

Στην ενότητα αυτή αξιολογείται η ικανότητα του υποψηφίου να κατανοεί ηχογραφημένο υλικό, που αποτελείται από 3 ή 4σύντομα documents προσαρμοσμένα σε καταστάσεις της καθημερινής ζωής, όπως δημόσιες ανακοινώσεις, μηνύματα σε τηλεφωνητή και διάλογοι. Ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει σε ερωτηματολόγια κατανόησης αυτών των ντοκουμέντων.

Κατανόηση γραπτών κειμένων.

Διάρκεια: 30 λεπτά.

Ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει σε ερωτηματολόγια κατανόησης 3 ή 4 σύντομων γραπτών documents, προσαρμοσμένων σε καταστάσεις της καθημερινής ζωής. Τα documents αυτά μπορεί να είναι, μικρές αγγελίες, οδηγίες, μήνυμα σε υπολογιστή κ.α.

Παραγωγή γραπτού λόγου

Διάρκεια εξέτασης: 45 λεπτά

Η ενότητα αυτή αξιολογείται η ικανότητα του υποψηφίου να συντάξει σύντομα 2 γραπτά κείμενα όπως ένα φιλικό γράμμα ή ένα μήνυμα. Να  περιγράψει ένα γεγονός ή προσωπικές εμπειρίες, να προσκαλέσει να ευχαριστήσει, να ζητήσει πληροφορίες να συγχαρεί κ.α.

Παραγωγή προφορικού λόγου

Διάρκεια εξέτασης : 6-8 λεπτά. Προετοιμασία : 10 λεπτά.

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει 3 υποενότητες:

Συζήτηση κατευθυνόμενη. Η υποενότητα αυτή αξιολογεί την ικανότητα του υποψηφίου να δημιουργήσει μια κοινωνική επαφή ή να ανταλλάξει πληροφορίες. Ο υποψήφιος αφού χαιρετίσει τον εξεταστή του, θα μιλήσει για τον εαυτό του, την οικογένεια , τις προτιμήσεις του κ.α. ο εξεταστής θέτει συμπληρωματικές ερωτήσεις σχετικές με τα ίδια θέματα.

Μονόλογος. Αξιολογείται η ικανότητα του υποψηφίου να περιγράψει γεγονότα ή καταστάσεις της καθημερινής ζωής. Τα θέματα επιλέγονται από τον εξεταστή και μπορεί να είναι: περιγράψτε μια ημέρα σας, μιλήστε για τις διακοπές σας , μιλήστε για την χώρα σας, μιλήστε για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο κ.α.

Διάλογος με τον εξεταστή. Το θέμα επιλέγεται από τον εξεταστή. Ο υποψήφιος  καλείται να βρει πληροφορίες από διαφημιστικά φυλλάδια ή μια σελίδα από περιοδικό και να μεταφέρει αυτές τις πληροφορίες (π.χ. πληροφορίες για ένα τόπο, ένα θέαμα κ.α.). Επίσης ο υποψήφιος μπορεί να συνδιαλλεχθεί με τον εξεταστή για να διοργανώσει μια γιορτή (κατάλογος προσκεκλημένων, τόπος, ημερομηνία, γεύματα κ.α.) ή να ζητήσει πληροφορίες για να αγοράσει εισιτήρια για ένα θέαμα. Στην περίπτωση αυτή ο εξεταστής παίζει το ρόλο του πωλητή εισιτηρίων.

Αξιολόγηση : Ο βαθμός κάθε ενότητας είναι 25. Συνολικά είναι 100. Ο υποψήφιος πρέπει να πάρει τουλάχιστον 50/100.

DELF Β1

Από τι αποτελείται το διαγώνισμά;

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση γραπτών κειμένων.

Παραγωγή γραπτού λόγου.

Παραγωγή προφορικού λόγου.

 

Κατανόηση προφορικού λόγου

Διάρκεια εξέτασης: 30 λεπτά. Ανώτατη διάρκεια ηχογράφησης: 5- 6 λεπτά.

Στην ενότητα αυτή αξιολογείται η ικανότητα του υποψηφίου να κατανοεί ηχογραφημένο υλικό, που αποτελείται από 3ηχογραφημένα documents.

Τα documents μπορεί να είναι :

Ένας διάλογος μεταξύ καθηγητή - μαθητή, εργοδότη - εργαζομένου, διαφημιστικό μήνυμα, ενημερωτικό μήνυμα

Κάθε document ακούγεται δύο φορές. Δίνονται ερωτηματολόγια κατανόησης των documents.

Κατανόηση γραπτών κειμένων.

Διάρκεια εξέτασης : 45 λεπτά

Δίνονται 2 documents.  Απομόνωση των χρήσιμων πληροφοριών.  Ανάλυση του περιεχομένου ενός document  γενικού ενδιαφέροντος.

Παραγωγή γραπτού Λόγου

Διάρκεια εξέτασης: 45 λεπτά

Έκφραση προσωπική άποψης πάνω σε ένα θέμα ( δοκίμιο, αλληλογραφία , άρθρο κ.α.)

Παραγωγή Προφορικού Λόγου

Διάρκεια εξέτασης: 15 λεπτά, Προετοιμασία: 10 λεπτά για το 3ο μέρος της εξέτασης.

Εξέταση σε τρία μέρη:

Κατευθυνόμενη συζήτηση: πληροφορίες σχετικά με το άτομο σας

Διάλογος με τον εξεταστή: παιχνίδι ρόλων

Έκφρασης προσωπικής άποψης πάνω σε ένα document: Ο υποψήφιος μπορεί να κάνει ερωτήσεις

Αξιολόγηση : Ο υποψήφιος πρέπει να βαθμολογηθεί τουλάχιστον με 50/100 για να επιτύχει.

DELF Β2

Από τι αποτελείται το διαγώνισμά;

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου.

Παραγωγή γραπτού λόγου.

Παραγωγή προφορικού λόγου.

 

Κατανόηση προφορικού λόγου

Διάρκεια εξέτασης : 45 λεπτά

Στην ενότητα αυτή αξιολογείται η ικανότητα του υποψηφίου να κατανοεί ηχογραφημένο υλικό το οποίο αποτελείται από:

Συνέντευξη ή ενημερωτικό δελτίο. Το ηχογραφημένο υλικό διαρκεί το ανώτερο 2 λεπτά και ακούγεται μια φορά. Μια συζήτηση, μια ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή, ένα documentarie. Διαρκεί το ανώτερο 3-4 λεπτά και ακούγεται 2 φορές.

Ακολουθούν γραπτές ερωτήσεις πάνω στην κατανόηση του ηχογραφημένου υλικού.

Κατανόηση γραπτού λόγου.

Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα

Δίνονται 2 documents:

Κείμενο με πληροφοριακό χαραχτήρα

Κείμενο με  ανάπτυξη επιχειρημάτων

Ακολουθούν ερωτήσεις πάνω στην κατανόηση των κειμένων.

Παραγωγή γραπτού λόγου.

Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα

Ο υποψήφιος καλείται να συντάξει μια επιστολή επίσημης μορφής , να εκφράσει την άποψη του σε ένα θέμα συζήτησης, να απαντήσει σε κάποιο. Το γραπτό κείμενο πρέπει να είναι 200 λέξεων περίπου

Παραγωγή προφορικού λόγου

Διάρκεια εξέτασης: 20 λεπτά Διάρκεια προετοιμασίας: 30 λεπτά.

Ο υποψήφιος πρέπει να πάρει θέση πάνω σε ένα document το όποιο μπορεί να είναι μια εικόνα ή μια πρόταση.

Αξιολόγηση : Ο υποψήφιος πρέπει να βαθμολογηθεί τουλάχιστον με 50/100 για να επιτύχει.

DALF C1

Από τι αποτελείται το διαγώνισμά;

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου.

Παραγωγή γραπτού λόγου.

Παραγωγή προφορικού λόγου.

 

Κατανόηση προφορικού λόγου

Διάρκεια εξέτασης: 40 λεπτά. Ανώτατη διάρκεια ηχογράφησης: 10 λεπτά.

Ο υποψήφιος αξιολογείται στην κατανόηση, ηχογραφημένου υλικού το οποίο μπορεί να είναι:

Document το οποίο διαρκεί περίπου 8 λεπτά και ακούγεται 2 φορές.

Περισσότερα από ένα σύντομα ραδιοφωνικά documents τα οποία διαρκούν περίπου 2 λεπτά και ακούγονται 1 φορά. Τα documents μπορεί να είναι δελτία πληροφόρησης, διαφήμισης, βολιδοσκοπήσεις κ.α. ακολουθούν γραπτές ερωτήσεις.

Κατανόηση γραπτού λόγου

Διάρκεια εξέτασης : 30 λεπτά

Ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει σε ερωτηματολόγιο πάνω σε ένα κείμενο λογοτεχνικό ή παρμένο από εφημερίδα. Το κείμενο έχει ανάπτυξη 1000 - 2000 λέξεων.

Παραγωγή γραπτού λόγου.

Διάρκεια εξέτασης: 2 1/2 ώρες

Η εξέταση αποτελείται από 2 μέρη: Σύνθεση περισσότερων από ένα documents, ανώτατης ανάπτυξης περίπου 100 λέξεων. Η σύνθεση πρέπει να είναι περίπου 220 λέξεων.

Δοκίμιο με επιχειρήματα πάνω σε ένα θέμα σχετικό με τα documents της προηγούμενης εξέτασης. Το δοκίμιο πρέπει να είναι ανάπτυξης περίπου 300 λέξεων.

Ο υποψήφιος έχει δικαίωμα επιλογής μεταξύ 2 θεματικών ενοτήτων.

Γράμματα και Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Θετικές Επιστήμες

Αξιολόγηση :Ο υποψήφιος πρέπει να έχει βαθμολογία τουλάχιστον με 50/100 για να επιτύχει.

DALF C2

Από τι αποτελείται το διαγώνισμά;

Ακουστική κατανόηση και προφορική έκφραση

Γραπτή κατανόηση και έκφραση

 

Ακουστική κατανόηση και προφορική εξέταση

Διάρκεια εξέτασης: 30 λεπτά Διάρκεια προετοιμασίας: 1 ώρα

Η εξέταση περιλαμβάνει 3 μέρη:

Ελεύθερη περίληψη του περιεχομένου ενός ακουστικού κειμένου (2 ακουστικές)

Προσωπική ανάπτυξη βάσει του προβληματισμού που εκτίθεται στο κείμενο

Συζήτηση με τον εξεταστή

Γραπτή κατανόηση και έκφραση

Διάρκεια εξέτασης : 3 1/2 ώρες

Παραγωγή ενός δομημένου γραπτού λόγου (δοκίμιο) βάσει ενός κειμένου ή φακέλου κειμένων 2000  λέξεων (περίπου). Οι υποψήφιοι μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα από 2 τομείς:

Λογοτεχνία - Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Θετικές  Επιστήμες

Αξιολόγηση : Ο υποψήφιος πρέπει να έχει βαθμολογία τουλάχιστον με 50/100 για να επιτύχει.